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氏 名 |
山本 雄三 (Yamamoto Yuzo) |
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所属/職名 |
中央研究所 海洋生物グループ 主任研究員 |
メールアドレス |
y-yamamoto(*add @kaiseiken.or.jp) |
学位の種類 |
博士(環境科学),修士(水産) |
専門分野/関心分野 |
魚類生理学 |
略 歴 |
平成20年3月 北海道大学環境科学院生物圏科学専攻博士課程 修了
平成20年4月 北海道大学北方生物圏フィールド科学センター 研究員
平成24年7月 (公財)海洋生物環境研究所実証試験場 契約研究員
平成26年4月 (公財)海洋生物環境研究所 入所 |
資 格 |
小型船舶免許 |
所属学会 |
水産学会 |
趣 味 |
釣り スキー 熱帯魚・爬虫類の飼育 サイクリング |
誌上発表 |
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Yamamoto Y, Shibata H and Ueda H, 2013.Olfactory Homing of Chum Salmon to Stable Compositions of Amino Acids in Natal Stream Water. Zoological Science, 30(8), 607-612. |
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Yamamoto Y, Hino H and Ueda H. 2010. Olfactory imprinting of amino acids in lacustrine sockeye salmon. PLoS ONE, 5(1), e8633. |
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Yamamoto Y and Ueda H. 2009. Behavioral responses to natal stream water amino acids in migratory chum salmon. Zoological Science, 26, 778-782. |
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Yamamoto Y, Carol A. Woody, Shoji T and Ueda, H. 2008. Olfactory nerve response of masu salmon and rainbow trout to clove oil and MS-222. Aquaculture research, 1-9. |
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Ueda H, Yamamoto Y and Hino, H. 2007. Physiological mechanisms of homing ability in sockeye salmon: From behavior to molecules using a lacustrine model. American Fisheries Society Symposium 54, 5-16. |
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Shoji T, Yamamoto Y, Nishikawa D, Kurihara K. and Ueda H. 2003. Amino acids in stream water are essential for salmon homing migration. Fish physiology and biochemistry, 28, 249-251. |
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口頭・ポスター発表、講演 |
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山本雄三,林正裕,磯野良介,堀田公明,渡邉裕介,野尻幸宏(国環研)海洋酸性化がシロギスの再生産に与える影響. 平成26年度日本水産学会春季大会. 函館市.2014年3月. |
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Yamamoto Y, Bandoh H, Ueda, H. Olfactory imprinting and discriminating ability of sockeye salmon. Association for Chemoreception Sciences(AChemS) 33rd Annual Meeting. Tradewinds Island Grand, St. Pete Beach, FL, USA. April 2011. |
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Yamamoto Y, Ishizawa S, Ueda, H. Effects of amino acid mixture on upstream selective movement of four salmonids. 8th International Symposium on Reproductive Physiology of Fish. Saint Malo, France. June 2007. |
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Yamamoto Y, Ueda H. Physiological study on imprinting and homing related olfactory functions in salmon. VII International Congress on the Biology of Fish. The Fairmont Hotel, St. John’s, Newfoundland, Canada, July 2006. |
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山本雄三, 柴田英昭, 上田 宏. 河川の溶存遊離アミノ酸組成の年変動がサケの河川水選択行動に与える影響. 平成24年度日本水産学会. 口頭発表. 東京海洋大学. 東京都. 2012年3月. |
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著 書 |
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山本雄三,上田宏(2012)サケの母川のニオイはアミノ酸.帰山雅秀,永田光博,中川大介(編).サケ学大全91-94 |
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Yamamoto Y, Bandoh H, Jin DH and Ueda H. 2011. Mechanisms of olfactory imprinting and homing in pacific salmon. The Biology of Odors, Edited L.E. Weiss, J.M. Atwood, Chapter IX, 1-14. |
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受 賞 |
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